April
10 april 2017 - 10 april 2017
18:00 - 19:00

Plats

Stadsbiblioteket


Vrede och våld i litteratur och dramatik, samt ett nedslag i Stephen Poliakoffs föreställning Strawberry Fields

I vår kommer Stephen Poliakoffs teaterstycke om våldsbejakande högerextremism att sättas upp på Smålands Musik & Teater. Med anledning av det kommer Stadsbiblioteket i samarbete med Jönköping University och Kulturhuset Spira att hålla ett litet extraseminarium om vrede och våld i litteraturen med utgångspunkt från dramagenren och Stephen Poliakoffs aktuella pjäs Strawberry Fields.

Poliakoff räknas till den andra generationen unga arga engelska dramatiker, efter föregångare som John Osborne och Harold Pinter. Han debuterade på 1970-talet, när arbetslösheten och den sociala utslagningen blev allt tydligare under Margaret Thatchers konservativa styre. Ungdomsvåld, rasism och en gryende fascism var vardagsmat i England vid den tiden då Strawberry Fields skrevs – i dag, snart fyrtio år senare, är temat ännu mer aktuellt och en fråga för hela västvärlden; inte minst Sverige.

Ylva Lindberg, docent i litteraturvetenskap, och Patrik Franke, dramaturg på Smålands Musik & Teater, kommer att prata poetik, dramaturgi och rama in Poliakoffs brittiska ilska med vidare cirklar i litteraturen. Skådespelare från Spiras fasta ensemble deltar och läser valda texter av de författare som diskuteras. Publiken är naturligtvis hjärtligt välkomna med frågor, reaktioner och synpunkter under samtalets gång! 



Arrangör: Extern arrangör
Senast uppdaterad: 2017-03-29 13:21