November
5 november 2018 - 5 november 2018
14:30 - 17:00

Plats

VY Skybar


Hållbarhet och Hallonlakrits: Att förverkliga ägarvisioner genom extern ledning och extern styrelseordförande.

År 1992 pantsatte familjen Lindström sin villa i trakerna kring Huskvarna för att börja tillverka godis i familjeföretaget Bubs. Drygt tjugo år senare hade de nått större framgångar än de någonsin vågat hoppas på, inte minst tack vare den otroliga succén med Hallonlakritsskallen. Samtidigt började de så smått fundera på framtiden. På något sätt ville de förändra sin arbetssituation. Kanske vore det dags att sälja? Efter långa diskussioner landade familjen dock i beslutet att fortsätta äga företaget, men att låta en extern vd driva det. Som ett led i detta aktiverade de också styrelsen och tillsatte en extern ordförande. Att rekrytera externa personer till ledning och styrelse innebär att lämna ifrån sig en del av kontrollen över verksamheten. Det är en stor omställning och något som många drar sig för. Men, som ägarfamiljen bakom Bubs visat, kan det också vara en framgångsrik strtegi för ett långsiktig, hållbart familjeägande.

Under seminariet den 5 november berättar Ulrik Lindström (delägare) hur företaget har lyckats utmana godisbranschen på sitt eget unika sätt. Därefter samtalar Ulrik, tillsammans med Henrik Elfwing (vd) och Jonas Carpvik (ordförande i styrelsen) om hur ett långsiktigt familjeägande kan möjliggöras genom externa styrelsemedlemmar och en extern vd. Bland annat berör de följande frågor: Hur behåller man som ägare kontrollen över företaget när man släpper såväl vd-som ordföranderollen? Vad betyder ägarrollen när den inte längre är sammankopplad med en ledande roll i verksamheten? Vilka förutsättningar behöver styrelsen och vd ha för att kunna utföra sitt arbete på bästa sätt? Vilka fallgropar kan finnas i samarbetet – och hur undviker man dem?

Seminariet ramas in av Annika Hall, CeFEO, som ger en inblick i förutsättningar för ett konstruktivt samspel mellan ägare, styrelse och vd.

Datum: 5 November 2018

Tid: Kaffe från 14.30. Seminarium kl. 15.00 - 17.00. Därefter mingel med dryck och enklare tilltugg.

Plats: VY Skybar

Anmälan via denna länk

Frågor? Kontakta Annika Hall. E-post: hala@ju.se



Arrangör: Jönköping International Business School
Senast uppdaterad: 2018-11-02 09:09