September
8 september 2022 - 8 september 2022
18:30 - 19:30

Plats

Hc113 (Högskolan för lärande och kommunikation)


Offentliga föreläsningar: Migrationsmyten: Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden

Välkommen att ta del av populärvetenskapliga föreläsningar i föreläsningsserien Offentliga föreläsningar.

 

sal Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme. Föreläsningarna streamas också live via YouTube.

 

Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (REMESO), Linköpings universitet, håller sin föreläsning Migrationsmyten: Sanningen om flyktinginvandringen och välfärden.

 

Trots tvärsäkra förutsägelser om att det stora flyktingmottagandet 2015 skulle bli en dyr affär för Sverige uteblev olyckan. ”Flyktingkrisen” gav oss istället en glimt av hur den svenska välfärden kan repareras, hur avfolkningsorter kan blomstra av nytt liv och hur en destruktiv åtstramningspolitik kan brytas. Svensk och internationell forskning är överens om att flyktinginvandring utgör en stor ekonomisk kostnad. Forskning som i sin tur gett bränsle åt det breda politiska samförstånd som råder i Sverige och EU; att flyktingar belastar statsfinanserna och välfärden. Med utgångspunkt i sin nya bok, Migrationsmyten, utmanar Peo Hansen denna slutsats och det ekonomiska paradigm om ”sunda statsfinanser” som satt ramarna för den finanspolitiska åtstramningen i både Sverige och EU de senaste 30 åren.

 

Här hittar du alla föreläsningar: ju.se/offentliga

 Arrangör: Jönköping University
Senast uppdaterad: 2022-08-24 07:20