November
10 november 2022 - 10 november 2022
18:30 - 19:30

Plats

Hc113 (Högskolan för lärande och kommunikation)


Offentliga föreläsningar: Matematiken - var finns den?

Välkommen att ta del av populärvetenskapliga föreläsningar i föreläsningsserien Offentliga föreläsningar.

 

sal Hc113, entréplan på Högskolan för lärande och kommunikation. Föreläsningarna startar kl 18.30 och pågår i cirka en timme. Föreläsningarna streamas också live via YouTube.

 

Ola Helenius, dr i matematik, professor i didaktik med ämnesdidaktisk inriktning, Göteborgs universitet, håller sin föreläsning Matematiken – var finns den?

 

De flesta i samhället känner till matematik huvudsakligen från sin skolgång. De känner skolans matematik. Andra kanske använder matematik i sitt arbete. De flesta som gör det använder matematik via olika tekniska hjälpmedel. Ibland är matematiken man då använder dold i själva tekniken och man ser den aldrig utföras. Så är det förresten för oss alla, eftersom telefoner och andra moderna apparater till mycket stor del bygger på matematik som man vanligen bara ser effekten av, man ser inte själva matematiken.

Men vad är matematik, egentligen, och hur kan det komma sig att den är så användbar? Varför finns det matematik i alla kända kulturer? Varför är matematik så lätt för en del och så svårt för andra? Vad är det i våra hjärnor som gör vi kan skapa och använda matematik? I det här föredraget ger Ola Helenius en tvärvetenskapligt belysning på alla dessa frågor.

 

Här hittar du alla föreläsningar: ju.se/offentligaArrangör: Jönköping University
Senast uppdaterad: 2022-08-24 08:37