Events in English
jan
feb
mar
apr
maj
jun
jul
aug
sep
okt
nov
dec

April
23 april - 23 april
09:30 - 09:45

Plats

Research corner JTH


Direktlänk

Spikning - Lisa Hedvall

Lisa Hedvall, doktorand i Produktionssystem spikar sin doktorsavhandling tisdagen den 23 april.

Spikningen äger rum i JTHs entré klockan 09.30 och alla är välkomna att närvara vid ceremonin. Därefter bjuds alla på "spiktårta" och kaffe i Galleriet.

Spikningen är en gammal tradition som innebär att avhandlingen offentliggörs och att inga ändringar längre får göras. 

Lisa Hedvalls avhandling har titeln "Management of Safety Buffers for Effective Delivery Capability".

Lisa försvarar sin avhandling fredagen den 17 maj, kl 09.00 i E1405 (Gjuterisalen).


Arrangör: Tekniska Högskolan
23 april - 23 april
16:00 - 17:00

Plats

JMW-salen, Högskolebiblioteket


Direktlänk

Världsbokdagen på biblioteket

På Världsbokdagen den 23 april bjuder Högskolebiblioteket och Studentkårens bokklubb in till ett gemensamt firande i bibliotekets JMW-sal klockan 16:00. Det blir boktips, information om skrivande och publicering, fika och quiz.


Arrangör: Biblioteket
24 april - 24 april
15:00 - 16:30

Plats

Digitalt via Zoom


Direktlänk

Digital nätverksträff - forskningsprojekt om munhälsorelaterade behov hos ungdomar placerade på särskilt ungdomshem

En digital nätverksträff om forskning anordnas av Centrum för Odontologi och Oral hälsa. Våra möten är till för att träffas och diskutera aktuell forskning. Innehåll kan vara presentationer gällande pågående forskningsprojekt, nya projektidéer och metoder. 

Ta del av två presentationer som redogör för forskningsprojekt om munhälsorelaterade behov hos ungdomar placerade på särskilt ungdomshem, projekt om samband mellan allmän och oral hälsa i Norge och en scopingreview om dramapedagogik relaterat till munhälsa.

Projekten presenteras av Elsa Carlsson, Pedodontiavdelningen Odontologiska Institutionen och Hanna Ahonen, Avd för Odontologi och Oral hälsovetenskap och Elena Shmarina, Avd för Odontologi och Oral hälsovetenskap, Hälsohögskolan och Folktandvården Region Kalmar. Elena önskar få konstruktiv input på sitt utkast för ett manus. Om du vill ta del av detta kontakta Malin (malin.stensson@ju.se)

  • Elsa Carlsson - Oral health and dental care in youths in secure residential care
  • Hanna Ahonen- Oral health and the interaction with diabetes mellitus, cardio-vascular diseases, mental health, and sleep, over time in a Norwegian adult population.
  • Elena Shmarina - Drama-based pedagogy in school oral health promotion: a scoping review protocol.

Länk till Zoom: https://ju-se.zoom.us/j/69788668852

 

Om du vill presentera eller har en idé om något som du vill diskutera, kontakta gärna Malin Stensson (malin.stensson@ju.se). Du behöver inte vara aktiv inom området oral hälsa/ odontologi för att medverka, alla är välkomna och tvärvetenskapliga samarbeten uppmuntras!


Arrangör: Centrum för odontologi och oral hälsa
24 april - 24 april
16:00 - 17:00

Plats

Högskolebiblioteket


Direktlänk

JU LIVE - Lätta sätt att skydda sig på nätet

Välkommen till del tre av fyra i Jönköping Universitys populära föreläsningsserie JU LIVE. 

Här får du kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår på JU. Du bjuds också på fika.

Dagens föreläsning hålls av Joakim Kävrestad universitetslektor datavetenskap på Tekniska högskolan.

Hans föreläsning "Lätta sätt att skydda sig på nätet" handlar om att vi hör nästan ständigt om olika säkerhetshot på nätet och hur viktigt det är med cybersäkerhet. Men vem är det egentligen som vill oss illa, hur och varför? Joakim kommer prata om vilka hot privatpersoner behöver vara uppmärksamma på internet och hur man lättast kan skydda sig.

Läs mer om föreläsningarna och anmäl dig på ju.se/julive

Varmt välkommen


Arrangör: Jönköping University
25 april - 25 april
12:00 - 13:00

Plats

B3052


Direktlänk

Kvinnor, Karriär och Kapital - En inspirerande lunchföreläsning för kvinnor!

Vi bjuder in till en inspirerande lunch där du får chansen att nätverka med andra ambitiösa kvinnor och lyssna på experter inom finansbranschen och karriärutveckling. Vi välkomnar två framstående föreläsare från Länsförsäkringar, samt karriärvägledaren Lisa Wikberg, för en tankeväckande session som riktar sig till kvinnor som vill ta nästa steg i sin karriär och ekonomi.

Karolina Wenström, Försäljningschef för pension och placering, LF Jönköping Karolina har en gedigen bakgrund inom finans- och försäkringssektorn och delar med sig av sin passion för sparande och att bygga en stabil, jämställd ekonomisk framtid. Hon kommer att dela insikter och praktiska tips om hur du kan optimera ditt sparande och förbereda dig för en tryggare ekonomisk framtid.

Josefin Lindenfalk, HR-affärspartner, LF Jönköping Med en omfattande erfarenhet från både privat och offentlig sektor inom HR, belyser Josefin vikten av att hantera lönefrågor strategiskt för både individer och organisationer. Lär dig mer om hur arbetsgivare tänker kring lönesättning och hur du kan positionera dig för en rättvis ersättning.

Lisa Wikberg, Karriärvägledare Lisa ger en kort introduktion till de resurser och stöd som Career Center erbjuder när det gäller karriärutveckling och hur du kan utnyttja dessa tjänster för att nå dina mål.

Anslut till oss i sal B3052 på JIBS (Jönköping International Business School) för en inspirerande lunch. Vi kommer att bjuda på en gratis lunch där du kan njuta av god mat medan du lyssnar på våra experter och deltar i diskussioner. Detta är en unik chans att utvidga ditt nätverk, få inspiration och konkreta råd som kan hjälpa dig i din karriär och ekonomiska planering.

Anmäl dig idag och ta ett steg närmare dina mål och framtid!

Anmälan till eventet

Anmäl dig direkt till eventet och ta chansen att träffa andra unga kvinnor med samma intresse. Vi ser fram emot att träffa dig! OBS! Om du har några allergier, ange det i en bokningskommentar i anmälan.

Är du inte medlem? Ingen fara, alla kvinnor är välkomna på vårt lunchevent! Våra medlemmar har dock förtur till alla event och om platserna är fulla kommer du att hamna på vår reservlista och får gå på eventet i mån av plats. Om du får plats eller inte kommer att meddelas av arrangören senast dagen innan eventet. Vill du ha så stor chans som möjligt att få plats? Bli medlem i UA!


Arrangör: Career Center
26 april - 26 april
13:00 - 16:00

Plats

-


Direktlänk

Disputation Maria Snögren (OBS! Disputationen sker på Högskolan i Skövde)

Den 26 april 2024 försvarar Maria Snögren sin avhandling med titeln  "Munhälsa – Äldre personers upplevelser och vårdpersonals attityder och kunskaper"

Plats: Högskolan i Skövde

Tid : 13:00

Maria Snögren är doktorand inom Hälsa och Vårdvetenskap, Hälsohögskolan Jönköping University i samverkan med Högskolan in Skövde


Arrangör: Hälsohögskolan
30 april - 30 april
12:00 - 12:45

Plats

Hälsoparken


Direktlänk

Vårfirande på JU

Välkommen att fira in våren med Jönköping University och Jönköpings Studentkår. Årets firande sker utomhus i Hälsoparken (Munksjöparken) tisdagen den 30 april klockan 12.00.
Vi börjar med sång och musik av den akademiska kören JUVE ledd av dirigent Dan Boberg samt vårtal av nytillträdda rektor Måns Svensson.
Efter klockan 13.00 tar studenterna vid med sina aktiviteter. 

https://ju.se/varfirande

 


Arrangör: Jönköping University
Maj
2 maj - 2 maj
10:00 - 15:45

Plats

Hc113, Tvetasalen och Hb116, Vistasalen


Direktlänk

Installationsföreläsningar

I samband med årets Akademisk högtid kommer högskolans nya professorer och hedersdoktorer att hålla offentliga föreläsningar torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj 2024.

Torsdagens öppna föreläsningar kommer att hållas av de professorer som installeras vid den akademiska ceremonin samt vinnaren av det pedagogiska priset.

Välkommen att lyssna på föreläsningarna i Hc113, Tvetasalen eller Hb116, Vistasalen på HLK. Länk till programmet

 


Arrangör: Jönköping University
3 maj - 3 maj
10:00 - 12:00

Plats

JMW salen, Högskolebilbioteket


Direktlänk

Installationsföreläsningar hedersdoktorer 2024

I samband med årets Akademisk högtid kommer högskolans nya professorer och hedersdoktorer att hålla offentliga föreläsningar torsdagen den 2 maj och fredagen den 3 maj 2024.

Fredagens öppna föreläsningar kommer att hållas av JU:s nyutnämnda hedersdoktorer.

Välkommen till JMW salen i Högskolebiblioteket för att lyssna på föreläsningarna. Länk till programmet.


Arrangör: Jönköping University
4 maj - 4 maj
16:00 - 18:00

Plats

Spira


Direktlänk

Ceremoni Akademisk högtid 2024

Den akademiska högtiden är en återkommande ceremoni när de som doktorerat promoveras och de som utsetts till professorer installeras. Den Akademiska högtiden vid Jönköping University äger normalt rum vartannat år. Årets installation och promotion äger rum den 4 maj och detta år blir det även rektorsinstallation.

Personal och studenter som vill vara med vid ceremonin kan hämta max två fribiljetter per person på Service Center fram till och med den 3 maj. Ta med ditt JU-kort!

Promovendi och andra gäster har fått en separat inbjudan. Om du redan har registrerat dig till ceremonin behöver du inte hämta någon fribiljett.

Dag och tid: lördag 4 maj, klockan 16.00–18.00
Plats: Spiras konserthus, Jönköping

Mer information om högtiden här


Arrangör: Jönköping University
8 maj - 8 maj
10:00 - 10:30

Plats

Röda Rummet HHJ


Direktlänk

Spikning Emelie Pettersson

Välkommen att delta när Emelie Pettersson (Handikappvetenskap) spikar sin avhandling med titeln "Finding a pathway - through a procedure in a high-technology environment for a child with an autism spectrum disorder from the perspectives of parents and healthcare professionals"

När: Onsdag 8 maj, kl 10:00

Var: Röda Rummet, HHJ

 

 


Arrangör: Hälsohögskolan
8 maj - 8 maj
13:15 - 16:00

Plats

Forum Humanum, Häloshögskolan, Jönköping


Direktlänk

Inspirationsföreläsning om bemötande av barn och unga vuxna ur ett kultursociologiskt perspektiv

“Förlängd ungdomstid, nya relationsmönster och den professionella vuxenrollen
Hur bemötar man barn och unga vuxna ur ett kultursociologiska perspektiv?"

Mats Trondman, professor vid Linnéuniveristetet ger en omvärldsanalys om “brådmogna” barn, “vuxna” ungdomar och ungdomliga vuxna samt hur du bemöter barn och unga.

Mats Trondman är seniorprofessor i kultursociologi på innéuniversanitetet i Växjö. Han är också research fellow i kulturell sociologi på Yale-universitetet samt en av grundarna till den vetenskapliga tidskiften “Ethnography”.

Mats disputerade 1994 med boken “Bilden av en klassresa”. Sedan mitten av 1980-talet har han i huvudsak ägnat sig åt studier om barn och unga främst med fokus på utbildning, kultur, fritid, idrott och hälsa. Han intresse gäller även teoretiska och metodologiska frågor. Han senaste böcker handlar fenomenet auktoritet och kultur och entreprenörskap.

Anmälan: Det finns möjlighet att delta både på plats eller digitalt via Zoom. Sista anmälningsdag för deltagande på plats är 24 april. Länk för digitalt deltagande skickas ut i god tid innan föreläsningseftermiddagen. Anmäl via följan de länk: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=d67676ff6578.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Inspirationsföreläsningen arrangeras av Centrum för Odontologi och Oral hälsa (COO) och är ett verktyg för att öka kunskapen inom prioriterade områden för både forskning, utbildning och klinisk verksamhet och därigenom stärka samarbetet inom COO.


Arrangör: Centrum för odontologi och oral hälsa
14 maj - 14 maj
12:15 - 12:55

Plats

JMW-salen, Högskolebiblioteket


Direktlänk

Lunchseminariet JTH Talks om JTH:s samverkan med Träcentrum

Professor Kristina Säfsten på Tekniska Högskolan (JTH) vid Jönköping University (JU) är moderator för lunchseminariet JTH Talks den 14 maj, med fokus på erfarenheter och resultat från JTH:s samverkan med Träcentrum i Nässjö. Docent Jenny Bäckstrand och universitetslektor Malin Löfving från  JTH kommer under seminariet berätta hur det är att vara gränsgångare mellan akademi och industri. De kommer att exemplifiera sina erfarenheter med hjälp av pågående och tidigare projekt som JTH genomfört i samverkan med Träcentrum i Nässjö .

Åhörarna bjuds på en lättare lunch, men antalet luncher är begränsade så först till kvarn gäller.
Seminariet kommer att vara på engelska. Gör din anmälan här


Arrangör: Tekniska Högskolan
14 maj - 14 maj
15:00 - 16:30

Plats

Zoom


Direktlänk

JA-seminarium: Att få förbättringsvana och stödja yrkesidentitet

Välkommen till ett interaktivt digitalt seminarium om en ny modell för att stärka förbättringsvanor och samtidigt utveckla den professionella identiteten. Wendy Madigosky & Linda Lewin kommer att dela med sig av nya lärdomar och leda oss i en interaktiv session om att stärka förbättringsvanor och samtidigt utveckla professionell/interprofessionell identitet.

Seminariet är på engelska.
Länk till seminariet som arrangeras i Zoom: https://ju-se.zoom.us/j/66937315467
Mer info > 


Arrangör: The Jönköping Academy
17 maj - 17 maj
09:00 - 12:00

Plats

E1405 (Gjuterisalen)


Direktlänk

Disputation - Lisa Hedvall

Avhandlingens titel: Management of Safety Buffers for Effective Delivery Capability
Respondent: Lisa Hedvall
Forskarutbildningsämne: Produktionssystem
Opponent: Professor Jan Stentoft, University of Southern Denmark
Huvudhandledare: Professor Joakim Wikner, JTH

Välkomna till disputationen!


Arrangör: Tekniska Högskolan
23 maj - 23 maj
16:00 - 17:00

Plats

Högskolebiblioteket


Direktlänk

JU LIVE - Så navigerar du i pensionssystemet

Välkommen till vårterminens sista föreläsning i Jönköping Universitys populära föreläsningsserie JU LIVE. 

Här får du kostnadsfritt ta del av spännande och samhällsnyttig forskning som pågår på JU. Du bjuds också på fika.

Dagens föreläsning hålls av Johannes Hagen, docent nationalekonomi på JIBS.

Hans föreläsning "Så navigerar du i pensionssystemet" handlar om att det nu är 25 år sedan pensionssystemet kom på plats. Flera länder har tagit efter systemets unika konstruktion, som skulle "hålla till nästa istid". I den här föreläsningen berättar Johannes Hagen om de utmaningar som pensionssystemet står inför idag och hur man som sparare kan navigera i det alltmer komplexa pensionslandskapet.
 

Under föreläsningen deltar också Staffan Ström, pensionsekonom på Alecta.
 

Läs mer om föreläsningarna och anmäl dig på ju.se/julive

Varmt välkommen


Arrangör: Jönköping University
25 maj - 25 maj
10:30 - 13:00

Plats

Jönköping University


Direktlänk

PrevJU - en förhandsvisning för dig som sökt en utbildning på JU

Har du sökt ett utbildningsprogram på JU med start i höst? Då bjuder vi in dig som vill till en förhandsvisning lördagen den 25 maj 2023 kl 10:30-13:00. Vi gissar att du redan nu kanske är nyfiken på hur Jönköping är som studentstad, hur studiemiljöerna ser ut, hur man hittar boende och hur kick off-veckan med alla insparksaktiviteter fungerar.
Du måste föranmäla dig till detta event. Anmälan kan göras 20 april-20 maj.
Mer information på ju.se/prevju 
Välkommen!


Arrangör: Jönköping University
27 maj - 27 maj
12:30 - 12:50

Plats

Digitalt via Zoom


Direktlänk

Digital lunchföreläsning - Enklare endodontisk behandling

Rotbehandling är tekniskt komplicerat, inte minst på molarer. Epidemiologiska studier visar att högt ställda krav på teknisk behandlingskvalitet i de flesta fall inte uppnås och att förekomsten av apikal parodontit på rotfyllda molarer är hög. Samtidigt börjar mer och mer studier från andra länder visa att vitala tänder med behov av pulpektomi framgångsrikt kan behandlas med avlägsnande av enbart kronpulpan, så kallad full pulpotomi. Kan en billigare och tekniskt enklare endodontisk behandling vara en väg framåt?

Fredrik Frisk, docent och övertandläkare vid Odontologiska institutionen i Jönköping, leder ett projekt tillsammans med FTV Östergötland och universitetet i Göteborg och EndoReCo, där man studerar hur full pulpotomi fungerar jämfört med pulpektomi i svenska allmäntandvård.

Anmälan: https://esmaker.net/nx2/s.aspx?id=b9f9dd36ff0e


Arrangör: Centrum för odontologi och oral hälsa
Juni
7 juni - 7 juni
00:00

Plats

HLK


Direktlänk

Avslutningshögtid vårterminen 2024

Save the date!

HLK´s avslutningshögtid för vårterminen 2024 kommer vara den 7 juni.

Mer information kommer.


Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation
Oktober
18 oktober - 18 oktober
09:00 - 12:00

Plats

Mariedal


Direktlänk

CCD-retreat

En halvdag för att diskutera forskningsansökningar för forskningsmiljön CCD:s medlemmar


Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation
November
5 november - 5 november
08:30 - 16:00

Plats

JU-aulan


Direktlänk

Forskningsbaserad undervisning - Teori och praktik i samverkan

Program och mer information kommer.

Enheten för samverkan, Högskolan för lärande och kommunikation


Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation